Kardinaal Sako: Iraakse christenen, gevangen tussen overleving en migratie

In een brief herinnert de Chaldeeuwse primaat zich aan het lijden en de vervolgingen van de gemeenschap in het laatste decennium. Hij pleit voor toekomstige “garanties” en een “gemeenschappelijke basis” op basis van gelijk burgerschap. De uitdaging van emigratie kan alleen worden verslagen door het herstellen van een sociaal en politiek weefsel om het leven opnieuw op te bouwen.

Bagdad (AsiaNews) – Christenen en andere Iraakse minderheden hebben “garanties” nodig om te overleven en een “gemeenschappelijke basis” om te bouwen op basis van “burgerschap, en niet religie of doctrine”, schrijft de Chaldeeuwse primaat, kardinaal Louis Raphael Sako in een bericht gepubliceerd op de website van het Chaldeeuws patriarchaat en naar AsiaNews gestuurd voor informatie. De kardinaal waarschuwt dat de “verslechtering” van de veiligheid in de afgelopen 13 jaar, inclusief ontvoering, losgeld, moord, vernietiging van huizen en eigendommen, heeft geleid tot een geleidelijk “verlies van vertrouwen” onder christenen, die gedwongen zijn te emigreren.

Vandaag is het echter meer dan ooit belangrijk om het sociale en politieke weefsel opnieuw op te bouwen en een toekomst in hun land van herkomst te garanderen, waaraan zij in het verleden “zeer belangrijke bijdragen” hebben geleverd op “economisch, sociaal en cultureel” vlak.  Hieronder de volledige tekst van het bericht van Patriarch Sako. Een vertaling uit het oorspronkelijke Arabisch.

In dit artikel wil ik ingaan op de belangrijkste redenen waarom christenen enerzijds moeten blijven in hun thuisland, dat wil zeggen Irak, of anderzijds om het te verlaten en te emigreren. In ieder geval wil ik mijn bezorgdheid uiten over de huidige en toekomstige situatie van ons land.

Allereerst moet worden opgemerkt dat christenen een origineel volk in Irak zijn, en geen immigrantengemeenschap die van een andere planeet is gekomen. In feite dateren de wortels van Iraakse christenen uit de eerste eeuw na Christus, terwijl hun etnische afkomst duizenden jaren geleden teruggaat, zijnde afstammelingen van Chaldeeërs, Assyriërs, Syriërs en Arabieren.

Gedurende hun lange geschiedenis hebben christenen hun land op een zeer beslissende en invloedrijke manier gediend op alle niveaus, inclusief economisch, cultureel en sociaal. Ze zijn ervan overtuigd dat Irak hun land van oorsprong is en een integraal onderdeel van hun identiteit is, en dat ze een fundamenteel onderdeel vormen van de verschillende componenten van de samenleving.

Daarom weigeren ze gemarginaliseerd te worden wat betreft hun lidmaatschap van het land en het Iraakse volk. En ondanks alles wat er in Irak is gebeurd, verlangen christenen, vanuit de diepte van hun hart en voor allen, vrede, stabiliteit, echte gelijkheid, echte erkenning van burgerschap, vrijheid en waardigheid.

 

De redenen die voor immigratie zorgen

 

Iraakse christenen hebben langdurige sociale en politieke druk weerstaan ​​en worden behandeld als een onbeduidende minderheid en tweederangsburgers. En natuurlijk doet deze manier van behandelen hen pijn. We hoeven alleen maar terug te denken aan al het lijden van de christenen tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, de bezetting van Koeweit, het 13 jaar durende embargo, de val van het regime in 2003 en het falen van opeenvolgende regeringen om de basis te leggen voor een nationale staat en een cultuur van burgerschap en gelijkheid te consolideren.

Integendeel, sektarisme en tribalisme zegevieren, die gebaseerd zijn op de bescherming van slechts groepsleden, de verspreiding van een religieuze prediking gebaseerd op fundamentalisme, die verwijst naar oude concepten om geweld te rechtvaardigen, hoewel religie gebaseerd zou moeten zijn op genade, acceptatie van de andere, en een respectvolle houding tegenover iedereen.

Bovendien hebben de verslechtering van de veiligheidssituatie in de afgelopen 13 jaar en de gevolgen ervan, zoals de reeks ontvoeringen, losgeld, moorden, bomaanslagen en inbeslagnemingen van huizen en eigendommen, ertoe geleid dat christenen het vertrouwen hebben verloren en al hetgeen wat hen dwong om alles achter te laten en te migreren en zo hopen op een betere toekomst.

Maar de echte schok was de invasie van de Islamitische Staat “Daesh” en de verovering van de stad Mosul en het hele grondgebied van de vlakten van Nineveh in 2014, en het wegjagen van de christenen (ن). Het symbool: (ن: Nazareners), geplaatst op de huizen en eigendommen van christenen in Mosul en in de vlakten van Nineve, is door Isis nu het symbool geworden van de antichristelijke vervolging van vandaag.

In werkelijkheid had de Islamitische Staat drie keuzes aan christenen gegeven: bekering tot de islam, betaling van een belasting voor zogenaamde bescherming (jizya-dhimma), of gedwongen en onmiddellijke uitzetting van hun land, anders zouden ze zijn gedood. En helaas heeft Daesh christelijke monumenten en symbolen gewist in Mosul, zowel antieke als moderne.

Direct na de val van het regime van Saddam Hussein begonnen enkele lokale politieke krachten onderling een conflict te vormen om de christelijke steden en dorpen van de vlakten van Nineveh te domineren, met als doel de demografische kaart van dat gebiedopnieuw te ontwerpen voor hun eigen belangen.

De militaire barrière die de christelijke stad Batnaya scheidt (onder de controle van het Iraakse leger en de sjiitische milities) van die van Telesqof en Alqosh ook christelijk (onder de controle van de ‘Peshmerga’ strijdkrachten van de autonome regio Iraaks Koerdistan) is het concrete bewijs van dit conflict. Deze barrière is zelfs vandaag niet verwijderd, ondanks de beloften die gedaan zijn om het te verwijderen van zowel de autoriteiten in Koerdistan als de Iraakse regering.

Internationale organisaties hebben ook christenen aangemoedigd om te emigreren en bieden hen alle ondersteuning en hulpmiddelen om dit te doen. Ook de westerse massamedia heeft hier een aandeel in gehad door herhaaldelijk te melden dat er binnen vijf of tien jaar geen christenen meer in Irak zouden zijn.

Al deze factoren hebben ertoe bijgedragen christenen zover te brengen dat ze voelen dat hun waardigheid wordt aangevallen, hun vertrouwen verloren gaat, hun eeuwenoud bestaan ​​wordt bedreigd. En dit geldt ook voor hun lidmaatschap, geschiedenis, identiteit, geloof en taal. Sta mij toe een concreet voorbeeld te geven over de universiteit van Hamdaniya (Qaraqosh, een christelijke stad op de vlakten van Nineveh). Een academicus die niet tot deze stad behoort, is tot president benoemd. Hoewel we weten dat de kerk de universiteit heeft geholpen om door te gaan na de invasie van Daesh in dat gebied, en zelfs vandaag gebruiken de studenten die erbij zijn de hallen en gebouwen van de kerk als universitaire klaslokalen. En er zijn andere onplezierige en trieste voorbeelden zoals deze.

Christenen waren ongeveer 4 of 5% van de Iraakse bevolking. Ze waren met ongeveer anderhalf miljoen vóór de val van het regime van Saddam Hussein en ze waren een nationale, culturele, sociale en economische elite.

Maar sinds het begin van 2003 zijn ongeveer 1220 christenen gedood bij verschillende geweldsincidenten in heel Irak, waaronder religieuzen, gedood vanwege hun christelijke afkomst. En 23.000 christelijke eigendommen werden in beslag genomen, 58 kerken werden opgeblazen. Laat het duidelijk zijn dat geen van deze statistieken bevat wat de Islamitische Staat deed. Daesh, in werkelijkheid, verbrandde, ontheiligde, etc. alle kerken in Mosul en in de steden en dorpen van de vlakten van Nineve. En als gevolg van dit alles hebben een miljoen Christenen, van de miljoen en een half, Irak verlaten.

 

   De factoren die hen aanmoedigen om te blijven

 

Iraakse christenen en andere minderheden hebben behoefte aan geruststelling om in hun land te blijven, hun eeuwenoude aanwezigheid voort te zetten en hun bestaan met andere leden van de samenleving voort te zetten. Ze willen dat de regering naar hen kijkt met dezelfde ogen waarmee ze naar andere groepen kijken, waardoor ze voelen dat ze burgers van gelijke waardigheid zijn, zowel in rechten als in plichten. Omdat burgerschap, zoals we weten, niet gebaseerd is op religie en doctrine, maar op gemeenschappelijke grondslagen.

Christenen willen snelle en duidelijke oplossingen voor sommige kwesties, zoals: respect voor hun identiteit, diversiteit, de gebieden die historisch tot hen behoren (tegen pogingen tot demografische en etnische verandering), hun bescherming tegen elke dreiging, aanval of tegen elke wet die hen onderdrukt. Bovendien is er een grote behoefte om wederzijds vertrouwen tussen christenen en hun buren te herstellen in de gebieden die door Daesh zijn bevrijd, door middel van concrete procedures zoals: straf voor misdadigers, schadevergoeding ten gunste van slachtoffers, teruggave van eigendom aan rechtmatige eigenaars, verwijdering van mijnen uit hun velden, de reconstructie van hun huizen, en de verbetering van essentiële diensten, zodat ze naar huis kunnen terugkeren.

De huidige situatie vereist een precieze strategie om sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen te bewerkstelligen. En het is heel belangrijk om te werken aan onderscheidingsvermogen, onderwijs, culturele opvoeding voor aanvaarding van elkaar en wederzijds respect tussen mensen die tot verschillende religies behoren. Dit alles moet worden gedaan in huizen, in plaatsen van aanbidding, op scholen, in boeken en schoolprogramma’s, en in de vorming van leraren. Ten slotte moeten we elke belediging of agressie tegen elke burger veroordelen, vooral als die wordt veroorzaakt door zijn religieuze, doctrinaire, etnische of seksuele geaardheid.


Chaldeeuwse Patriarch van Bagdad en president van de Iraakse bisschoppelijke conferentie