Chaldeeërs in België in actie om hun eetcultuur te bewaren

Voor de derde keer op rij hebben leden van ACOM en Chaldean League Belgium hun eetcultuur mogen presenteren op de Grote Markt van Mechelen tijdens de autoloze zondag van 16 september 2018. Zoals de voorgaande jaren waren het weer de diverse Mesopotamische kazen en het ambachtelijk brood die de mensen konden proeven.

Een cultuur bestaat uit verschillende aspecten zoals taal, klederdracht, folkloredans, tradities, erfgoed etc. Ook eetgewoontes maken hier deel van uit. Dat beseffen deze ijverige Chaldeeërs maar al te goed en daarom willen zij het verschil maken door hun cultuur te beschermen en voort te zetten voor de volgende generaties Chaldeeërs.

En dat is maar goed ook, want wat is een cultuur als men de inhoud ervan niet meer kent en niet meer beleeft? In dat geval blijft het bij een naam en dreigt de cultuur beetje bij beetje verloren te gaan.

Ook binnen de Chaldeeuwse gemeenschap is dit niet anders. Vandaag de dag is het slechts de oudste generatie Chaldeeërs die het ambachtelijk brood en kaas nog weet te maken en dit wordt helaas nauwelijks doorgegeven. Het is dan ook geen gemakkelijk proces en jongeren tonen hier geen grote interesse in. Tijdsgebrek is vaak een reden, maar voor dergelijke zaken is er in de hedendaagse samenleving nooit tijd en wordt er zo ook geen aandacht aan besteed. En toch is het van belang dat de jongste generatie dit meeneemt en doorgeeft, want zoals men zegt “men weet pas wat men mist als het er niet meer is”.

Chaldean League Belgium en Actief Chaldeeuwse Organisatie Mechelen, afgekort ACOM, zijn Chaldeeuwse organisaties die zich inzetten om het Chaldeeuwse volk en haar cultuur op de kaart te zetten in de diverse samenleving in België. Hun geëngageerde leden maken in hun druk leven met veel liefde de tijd vrij die hiervoor nodig is. Ze halen hun voldoening uit het feit dat de volgende generatie dit allemaal nog meekrijgt en de cultuur zo blijft voortleven.