De Chaldeeuwse vlag, een eigentijds ontwerp met een eeuwenoude betekenis

De Chaldeeuwse vlag is, net zoals de vlaggen van andere christelijke bevolkingsgroepen uit het Midden-Oosten, een ontwerp van de 20e eeuw.

Het ontwerp ervan is echter gebaseerd op symbolen die een eeuwenoude geschiedenis voorstellen.

De eerste ontwerpen zijn gemaakt vanaf 1985 door Amer Fatuhi, Chaldeeuwse artiest en historicus.

Het laatste en uiteindelijke ontwerp van Amer Fatuhi is in 1999 officieel goedgekeurd door het ICA (Internationale Chaldeeuwse Artiestenassociatie).

Alle Chaldeeuwse organisaties wereldwijd hebben deze vlag als vertegenwoordiging van de Chaldeeuwse natie aangenomen.

 

Betekenis van de vlag

De twee blauwe lijnen stellen de eeuwige rivieren de Eufraat en de Tigris voor, die in het noorden ontspringen en stromen richting het zuiden van het vroegere Mesopotamië, ook gekend als het ‘tweestromenland’ (= Beth Nahrin).

De achtvoudige ster vertegenwoordigt het Babylonische symbool van ‘wet en rechtvaardigheid’. Deze ster is ontworpen in Chaldeeuws-Babylonische stijl, daterend van 41OO voor Christus. Deze symbolische ster is ook afgebeeld op de obelisk van koning Naram-Sin, koning van Akkad en kleinzoon van Sargon van Akkad.

De twee interne cirkels, in het geel (zon) en blauw (maan), verwijzen naar de culturele bijdragen van de Chaldeeërs aan de menselijke geschiedenis, zoals astronomie en wiskunde.

 

Chaldeeuwse vlaggendag

Elk jaar op 17 mei vieren Chaldeeërs wereldwijd de Chaldeeuwse vlaggendag.

Deze datum is gekozen ter ere van Nabopolassar (vader van Nebukadnezar), een Chaldeeuwse koning die Babylon op 17 mei, 626 voor Christus had bevrijd en later de troon had opgeëist.